Van 5000 négyzetméter a Lánchíd pesti hídfője mellett. A sors és a városrendezés úgy hozta, hogy valamiért nem betonozták le teljesen. Kis sziget ez a belvárosban, ahova viszonylag egyszerű eljutnia annak, aki keresi a Duna közelségét. Nem csak kis sziget, hanem egy kitörési pont is, hogy úgy használjuk, hogy az itt élők javára váljon, úgy, ahogy megkívánja egy önmagára büszke és tudatos metropolisz a 21. század elején. Egy ilyen tér optimális funkciója az, hogy a városlakók birtokba vegyék, és kapocs legyen a helyiek és csodálatos természeti kincsünk, a Duna között. Tökéletes helyszín egy olyan agorának is, ahol korosztálytól függetlenül jól érezheti magát az ember.

A projekt során együtt találtuk ki, hogyan lehet átalakítani ezt a kis területet olyanná, hogy leginkább szolgálja az oda látogatók érdekeit. Kreatívak, újító építészek, dizájnerek, tájépítészek, berendezők új szövetségét szeretnék létrehozni, akik egy civil mozgalom közvetítésével alapvetően tudnának újat mutatni szeretett városunknak.

A Valyo csoport deklarált célja, hogy az adott közteret a nagyívű – és sokszor pont emiatt megvalósíthatatlan – projektek helyett emberléptékű, saját és aktivistáink kreatív ötleteit és energiát felhasználó apró lépésekkel alakítsuk a saját elképzeléseinknek megfelelően. Abban hiszünk, hogy tenni kell, és nem álmodozni. Első lépésként egy alacsony költségvetésből létrehozható ideiglenes köztér terveit készítettük el egy workshop keretében, melynek egyes elemei 2013-ban és 2014-ben Valyo !Part néven meg is valósultak.

A Tervezz Parkot!-workshop 12 résztvevője három csapatban három különböző lehetőséget kutatott. A kényelem, az aktivitás és az információátadás szempontjából közelítették meg a tervezést.

A tervezési helyszínt a Mahart biztosította. További támogatók: Budapest Bank Budapestért Alapítvány, British Council: Európa a polgárokért-program