SKUBI – Duna történetek a Duna-parton, mikrokiállítás a dobozban

A SKUBI egy mini kiállítótér, amiben bárki elkészítheti alkotását: a fából készült doboz egyik végén fényáteresztő üveg, a másikon kukucskáló nyílás van. A belső térben az alkotók egyszerű eszközökkel, vagy kifinomult művészeti módszerekkel is elkészíthetik munkájukat.  A dobozban megjelenhetnek szövegek, alakok, feliratok, tárgyak. Alapesetben három rétegben lehet a belső térben alkotni, de a rétegek száma növelhető vagy csökkenthető.

A SKUBI beltérben is használható, de legtöbbször köztéri kiállításként jelenik meg. Pántolószalaggal rögzitjük a parkok fáihoz vagy más tereptárgyhoz. Kisléptékű, de figyelemfelkeltő beavatkozás a környezetben, ami odavonzza a járókelőt, és kiváncsivá tesz: bele kéne SKUBIzni!

2016-ban a budapesti Ludwig Múzeum CAPP Művészeti Együttműködési programjában egy köztéri, közösségi és – a Valyo céljainak megfelően – a Duna szépségét és életünkben betöltött szerepét hangsúlyozó alkotást hoztunk létre. A terek legmeghatározóbb részeit, a fákat használtuk az alkotások elhelyezésére, ezért az egyik inspirációt a madárodvak formája adta.

A közösségi jelleg a dobzokban megjelenő alkotásokból fakad. Öt workshop 100 résztvevője, – fele-fele arányban gyerekek és felnőttek –  hozott létre nyolcvan alkotást, további tíz helyre pedig művészeknek írtunk ki pályázatot. A téma az alkotók egy meghatározó Duna-élménye volt.

Az alkotásokat 2016-ban a Dunapest fesztiválkeretében, a Duna-parton állítottuk ki.

A CAPP-SKUBI projekt résztvevői:
Művészeti vezető: Varga Dávid – Valyo
Projektkoordinátor: Tömör Miklós – Valyo
Koordinátor: Simon Andrea – Ludwig Múzeum
Koordinátor: Lóczi Viola – Valyo
Kurátor: Nánay Fanni – Placcc
Foglalkozásvezetők: Tillmann Hanna és Schéner Ildikó, Thorday Filoména, Víg Alíz
Fotó, videó: Bognár Benedek és Simon Zsuzsi
Közreműködött: Szlobodnik Zoltán


További SKUBI kiállítások
2016. Budapest, Reality Resarch Fesztival, alkotó: Tillmann Hanna, partner: PLACCC Fesztivál
2017. Budapest, Duna-part, partner: Kiscelli Múzeum
2017. Esztergom, Duna-part, partner: DANUrB

  1. Budapest Bartók Béla út, partner KULT11 Egyesület https://kult11.wordpress.com/
2018-05-31T08:41:54+00:00