Szabihíd

2016-ban a villamosvágány-felújítások miatt a lezárt Szabadság hidat nagy örömmel vették birtokukba a fővárosiak. A lezárt híd mind a helyieknek, mind a turistáknak egy óriási attrakciónak számított. Ilyen sikeres és nagy hírértékű projektek pl. New Yorkban a Broadway lezárása vagy Párizsban a Szajna-part megújítása.

A hídlezárást egy Dél-Amerikában nagyon elterjedt, és nálunk eddig egyszer megrendezett eseménnyel intézménnyel, az úgynevezett Cicloviával kötöttük össze. A Cicloviák alkalmával hétvégente főutakat zárnak le a gépjárműforgalom elől, megnyitva őket a lakossági szabad használatra.

Közlekedési szakértőkkel és partnerszervezetekkel egyeztetve arra az álláspontra jutottunk, hogy az időben bejelentett hétvégi teljes hídlezárás a tavaly kialakult forgalmi renddel nem befolyásolná számottevően Budapest közlekedését, ugyanakkor hatalmas sikert arat a budapestiek körében, és jelentős turisztikai hasznot is hoz a városnak.

A Szabihíd projektet összefogó Valyo – Város és Folyó Egyesület és a Fővárosi Önkormányzat együttműködésének eredményeként 2017-ben négy hétvégére vehették birtokba a városlakók Budapest egyik legszebb hídját. Az önkéntesek koordinálásával zajló, ingyenesen látogatható eseménysorozaton minden korosztály megfordult a gyerekektől a legidősebbekig.

Az ingyenesen látogatható, egész napos programsorozat középpontjában kulturális előadások és performanszok, esténként DJ-k és koncertek álltak, melyek szervezésben a ProProgressione csapata is segített. Emellett a budapestiek japándob flashmobot szerveztek, de spinningelni, jógázni, zumbázni és rúdtáncolni is lehetett idén nyáron a Szabadság hídon. Nagy sikerrel lépett fel a Söndörgő zenekar, visszatérő vendégként az INspirál Cirkuszközpont és a Tutta Forza is óriási tömegeket vonzott.

szabihid.hu facebook.com/szabihid

2018-05-31T08:35:17+00:00