SzabihídWS

A Valyo Egyesület 2019 tavaszán három részes  találkozó és workshop sorozatot indított Szabihíd Meet Up néven. A workshopok célja, hogy a résztvevőkkel közösen gondolkodjunk a Szabihíd jövőbeli lehetőségeiről, az esemény lebonyolításával kapcsolatos problémákra innovatív megoldásokat találjunk.

Szabihíd Meet UP – Felkészülés a Szabihídra!@FUGA

Programindító mini konferenciával és  nyitott kerekasztal beszélgetéssel indult a sorozat. A beszélgetést, ahol a várossal foglalkozó szakemberek és városhasználók együtt gondolták át a híd eddigi tapasztalatait és jövőbeni lehetőségeit. A bevezető előadásokon a köztéri projekteteket és Szabihíd tapasztalatait dolgoztuk fel.

Kukucska Gergő – Formálható közterek – közös játék és tapasztalás terei, című előadásban világ minden részéről hozott példákat hozott a köztérhasználat formáira. Molnár Berta a Magyar Kerékpárosklubtól, a Kezdet és a Szabihíd bringás lehetőségeiről beszélt. A Közlekedő Tömeg előadásban a Villamossal vagy anélkül? dillemát jártuk körül. A belváros integrált hálózatába illesztve a Szabadság hidat is.

A Szabihídfilm megtekintése után a kerekasztal beszélgetésen alakultak tovább az ötletek, tervek, víziók.

 

Szabhíd Art Workshop@Trafó, 

A Szabihíd nyitott kulturális tér, bárki szervezhet programot, a szervezők csak koordinálják, hogy ne zavarják egymást a programok. Ugyanakkor egyre több profi produkció jelenik meg a hídon, felismerve a különleges helyszín adottságait.

A workshopon Budapest művészeti életét alakító szereplőkkel kerestük az irányt a Szabihíd kulturális lehetőségeire. Mi az amit a híd elbír és mi az amit nem? 

Szabihíd Infra WS@URB/BME

Szabihíd-Infra, kialakítási lehetőségek, infrastruktúra, installációk tervezése

Az esemény egyetemi hallgatók és doktori iskolások segítségével az alábbi kérdésre kereste a választ:

Mire van szükség a Szabihídon? Kell-e árnyékolás? Bringasáv? Bútor? Több wc? Villamos? Biztiőr vagy tájékoztató tábla? Odavezető út? Tervezzük meg a hidat! 

A program egy 3 órás sprint tervezés volt, ahol a Műszaki Egyetem, a MOME, a SZIE, hallgatói és más tervező csapatok, irodák gondolták át a Szabadság hidat egy hétvégére a Szabihíd projekt erejéig vagy hosszabb távra. A híd adottságaiból kiindulva olyan terveket vártunk amelyek könnyen, gyorsan költséghatékonyan megvalósíthatóak. A kimenet egy A2-es tabló vagy egy max 3 perces animáció volt.

Az eseményen 8 csapat dolgozott 6 tabló és 3 videó készült.

A projekt a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg

2020-01-30T12:38:19+00:00