Fauszodák Budapesten

Fürdés a Dunában a múltban és a jövőben – Köztéri installáció és programsorozat a Flaszter I. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé keretében

2023 őszén részt vettünk a Flaszter  –  I. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálén a “Fauszodák Budapesten” című projektünkkel, melynek keretében egykori fauszodák helyét jelölve a budai és pesti rakpartokon az általunk kifejlesztett kukucskáló dobozokat, úgynevezett SKUBI-kat helyeztünk el, a Jane Haining rakparton a Vigadó mellé pedig egy a fauszodák működését megidéző installációt állítottunk. 

A köztéri objektjeink és a hozzájuk kapcsolódó programok nemcsak a fauszodák történetét idézték fel, de arról is elgondolkodtattak, hogyan lehet a nagyvárosi fürdőzést újra beemelni a köztudatba, hogyan tekinthetünk a Dunára, mint (folyékony) köztérre, illetve azt is bemutatták, milyen kortárs példák léteznek a város fürdőzésre más nyugat-európai nagyvárosokban.

Miért épp egy fauszoda? 

A főváros területén a Dunában fürdés mindig is fontos városhasználati kérdéseket vetett fel. Az első úgynevezett fauszodák az 1810-20-as években kisebb területeket kerítettek el a Duna vizéből, és egészen a második világháborúig biztonságosan elérhetővé tették a szabadvízi fürdőzést, amit később a költségvetési hiányon túl a szennyezettség miatt már rendelet is tiltott. A 2010-es évek hoztak csak fordulatot a budapesti fürdőzést illetően: a vízminőség javulásának köszönhetően 2019-ben és 2020-ban egy napra, majd 2021-ben már egy hónapra megnyílhatott a Római szabadstrand, amely a város egyetlen kijelölt dunai strandjaként azóta is minden nyáron látogatható.

A Fauszodák Budapesten projektünkkel azt kívánjuk bemutatni, hogy a dunai fürdőzésnek van múltja, jelene és jövője: 2024-ben szeretnénk hogy megépüljön a XI. század első budapesti fauszodája és Budapest is bekerüljön az “úszható” városok névsorába.

Fauszoda-installáció a Jane Haining rakparton

A Vigadó téri hajóállomás mellett egy fejtetőre állított fauszoda-installáció mutatta be Dunafürdők működési elvét: egy fából készült szerkezet, valamint egy háló, ami nem engedi, hogy elsodorjon a víz. A kifordított uszodában a víz felettünk helyezkedett el, a víz fodrózódásán átsütő napsugarak azt a hatást keltették, mintha egy régi fauszodában lennénk, esténként pedig az éjszakai fürdőzés élményét idézte meg. 

A megnyitó napján felavattuk a Hibrid Dessous exkluzív Budapesti fürdőruha kollekcióját, egy kis csoportos fürdőzéssel és fotózással, az installációt pedig egy szárazföldi úszóedzés keretében adtuk át a jövőben lubickolni vágyóknak.

SKUBI-k a régi fauszodák helyszínein

A kilenc helyszínen található SKUBI dobozok az egykori fauszodák közelében álltak a Duna mentén, képeken keresztül mutatták be a múlt Budapesti és a jelenkor európai folyami fürdőit a kukucskálóknak. A SKUBI-khoz kapcsolódoan biciklitúrákat szerveztünk melyek sorák a résztvevők feltérképezték a régi fauszodák helyszíneit és a saját bőrükön tapasztalhatták meg az érinthető Duna és a folyékony köztér gondolatát. 

A projekt a Flaszter – 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennále keretében valósult meg a Budapest 150 programsorozat részeként Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával, a BTM Budapest Galéria lebonyolításában.