Your aertertddress will show here +12 34 5r6 78

Petőfi skatepark

beavatkozáseszköz
Hídalja megújul
 

2013-ban a harmadik Dunatanösvény egyik elemeként kezdődött a terület megújítása. Kukucska Gergő a Valyo tagja, Budapest legrosszabb Duna-parti helyét szerette volna megtalálni és ezt a területet rehabilitálni.

A Petőfi híd pesti hídfője alatti terület 2013-ban egy sötét, poros, wc volt. Gergő koncepciója szerint ha ezt a területet megvilágítjuk, akkor kevesebben fogják használni dolguk végzésére, ha pedig a lámpák valamilyen művészeti, érdekes megoldással a térérzetünket is alakítják akkor egy másfajta használat alakulhat ki.

 

A hídra erősített 8 db ipari hatású lámpa aljába víz került, a lámpák érzékelték az elhaladók mozgását és maguk is mozogni kezdtek, vízjátékot vetítve a fekete aszfaltra. A fény és az ezzel kialakuló informális kontroll távol tartotta a vizelőket és a hely egy kulturáltabb terület képét mutatta. A három hónapos projekt záróprogramja egy több száz főt vonzó fényfestéssel egybekötött buli volt, ami néhány hónappal korábban elképzelhetetlen volt ezen a helyen.

 

Fény és hang

A Nehru park megújításhoz kapcsolódóan elkezdődött a terület fejlesztése. A hídon áthaladó magas gépjármű és villamos forgalom erős zaja, nem tett lehetővé hosszú tartózkodást a híd alatt. Olyan funkciót kellett találni a területnek, amit nem zavar a zaj. A gördeszkások és más extrém sportolók gyakran fülhallgatóval a sportolnak és maguk is zajosak, így egy extrém sport pálya fejlesztésre mellett döntöttünk. Több egyesülettel egyeztetve alakítottuk ki a pálya elemit.

 

A pálya fejlesztés ebben az időszakban az önkormányzati fejlesztések útvesztőjében elakadt. Az avató ünnepségre végül 2016-ban került sor, az S-tér kivitelezte rámpán.

Budapest első és azóta is egyetlen fedett gördeszka, bmx és roller pályája jött így létre, ami folyamatos használatban van, télen-nyáron, éjjel-nappal óriási kihasználtsággal.

 

A projekt résztvevői: Kukucska Gergő, Varga Dávid

Fotók: Fáryné Szalatnyay Judit, Kukucska Gergely, Tömör Miklós

 

Helyszín

Pest, Petőfi híd alatt


Időpont

2016


Szervezők

2 fő


Költségvetés

Nehru Part része


Partnerek

Ferencvárosi Önkormányzat,
Fővárosi Önkormányzat,
FŐKERT


Támogatók

Fővárosi Önkormányzat - TÉR_KÖZ pályázat


Kapcsolódó