Árasztó-part 2022

Placemaking, új hely Újbudán

Május és október között a 2021-es tesztüzem után számos újítással várta a kikapcsolódni vágyókat az albertfalvi Duna-parton kialakított Árasztó-part. Akárcsak 2021-ben, egy évvel később is kis költségvetéssel, illetve kis léptékű beavatkozások segítségével alakítottuk át a területet pihenő- és szabadidős parkká. Az Árasztó-part második idénye során az alábbi lehetőséggel vártuk a Fővám tértől biciklivel mintegy 25 perc alatt megközelíthető Duna-parti szakaszon az érdeklődőket: napozóágyak, grillező- és sütögető helyek, homokos röplabdapálya, hinta, biciklitároló, növények, asztal és pad az ártéri erdőben, valamint itt került első alkalommal kihelyezésre Budapest első és egyben teljesen egyedülálló komposzt mosdója!

A Duna közelsége, a vadregényes partszakasz, nyugalom és csend, ami a legfontosabb értéke az Árasztó-partnak. Ebben az évben is minden korosztály, korábbi és új látogatók is megfordultak a területen: családok és baráti társaságok grilleztek, idős és fiatal párok napoztak vagy sétáltak, sportolók és kutyasétáltatók használták feltöltődésre a partot. A kis virágos kertek új színt adtak a környezetnek, melynek gondozásából a helyiek is kivették részüket és sokan locsolták a növényeket. Iskolás csoportok sportoltak itt testnevelés óra vagy kirándulás alatt, de sokszor kisgyerekek is homokoztak. A hazánkban tartózkodó menekültek is szívesen ücsörögtek a padokon, ezért ukrán, orosz és angol nyelvű információs táblákat is kihelyeztünk a nyár derekán.

A 2022-es Árasztó-part igencsak látványos és emlékezetes megnyitójára május 14-én került sor, amikor is 60 hajóban 120 ember evezett át Óbudáról a Római-partról Újbudára, az Árasztó-partra. Mindezek mellett a megnyitó során az Árasztó-parton volt zene a Vibee jóvoltából, valamint bográcsolás a Hokedli szakácsainak köszönhetően.

A program az ALT.BP – alternatív Budapest projekt keretein belül jött létre.