Budai_Alsó

Rakpart használat Budán

A budai alsó (kisbetűvel) a fővárosi autóforgalom egyik ütőere, ezt a funkciót még a legelszántabb gyalogos és kerékpáros közlekedésfejlesztéseket támogatók sem kérdőjelezik meg. 2022 nyarán a Lánchíd felújításának köszönhetően a terület egy hónapra adómentessé vált, mi pedig a budai alsóból, „Budai_Alsó” névre hallgató ideiglenes közparkot csináltunk.  

A felújítás miatt az autóforgalom elől lezárt rakparton pihenő-, valamint sport- és szórakozási lehetőséget várták az odalátogatókat. A mintegy másfél kilométeres belvárosi duna-parti szakaszon kihelyeztünk huszonöt piknik asztalt, egy óriás homokozót, két tűzrakóhelyet és egy fűszerkertet, melyet a városlakók előszeretettel használtak nap mint-nap. 

A terület hangulatosabbá tételét  a Főkert hetvenkét nagyméretű dézsás növénye segítette, amelyen nem csak zöld szigetként működtek az aszfalton, hanem kerékpárosok lassítást is megoldotta. A hosszú útpályát felfestett sportpályákkal és szőnyegekkel tagoltuk.  A megüresedett parkolók teraszként szolgáltak,az egyik lekerített duna-menti rész pedig három állat szobornak, pl. egy struccnak adott helyet, megidézve a városi sivatagok disztópiáját. 

A Budai_Alsó projekttel a többi együttműködővel együtt azt szerettük volna megmutatni, hogy milyennek képzeljük a jövő Duna-partját, valamint azt, hogy hogyan lehet egyszerű eszközökkel létrehozni egy közelebbi kapcsolatot a Dunával.