Már lehet jelentkezni az idei Budapest Átevezésre

A kenu az új bicikli!  – ezzel a felütéssel indult a 7. Valyo klub, mely a városokban való evezés lehetőségeire és nehézségeire, illetve a városi emberek evezési kedvét hivatott felkorbácsolni.

Kürti Gábor, Kükü, mint amatőr kenus mutatta be, hogy miért jó kenuzni Budapest kevésbé ismert folyó szakaszain, vagy akár az Ipolyon, Tisza-tavon. Felvillantotta, hogy melyek a legmobilabb megoldások, a jelenleg elérhető legkisebb méretű, felfújható kajak, amin akár egy összecsukható biciklit is szállíthatunk.

Ezután Mihály Tibor a Külker Evezős Klub vezetője a Római-parti evezés 111 éves történetét mutatta be, illetve, hogy milyen fontos szerepet töltöttek be régen a mára lebontott csónakházak. A még megmaradt klubok, csónakházak azonban továbbra is várják az azokat, akik szeretnének biztonságos körülmények között megtanulni evezni, hogy aztán akár maguk is vízre szálljanak.

Kalló Évi a Maradjanak a Fák a Rómain csoport képviseletében pedig a közösen épített hajók, illetve a közös, csapatban való evezés szépségeire hívta fel a figyelmet.

Sajnálatos dolog, hogy a Duna kisebb ágain minden évben egyre több a motorcsónak, mely nagyon megnehezíti a kis hajók közlekedését. A nagy hajók forgalma is kezd visszaállni a járvány előtti időszakra. A nagy szállodahajók nem csak a kenuknak okoznak gondot a hullámokkal, hanem a part mentén ivó halak életét is tönkre teszi.  

Hogy lehetne szabályozni a folyami vizek használatát, hogy mindenki jól járjon? Úgy mint Velence, ahol csak bizonyos idősávokban lehet kajakkal, kenuval haladni a kis csatornákban, és ilyenkor a nagyobb hajók nem járhatnak, vagy legyenek sport víznek kijelölt part menti szakaszok, ahol sebesség korlátozás vonatkozik a nagyobb hajókra? Legyenek a belvárosban is stégek, ahol online applikációkon keresztül bérelhetünk kajakot, amivel a Batthyány térről lecsoroghatunk a fővámtéri csarnokhoz? Esetleg ingyenesen kajakozhat bárki 1-2 órát a Dunán, ha közben szemetet szed a vízből, mint Koppenhágában

Van még előttünk néhány lépés, hogy eljussunk oda, hogy akár munkába is mehessünk kajakkal. Addig is, éld át, milyen a városban evezni! A Valyo Egyesület, a Fák A Rómain csoport, a Mi Rómaink és a Külker Evezős Klub 2023. július 16-án vasárnap délután szervez 150 fő részére városi átevezést, hogy minél többen kipróbálják, milyen jó a városban kajakozni, kenuzni és evezni. 

Jelentkezés és további információ.

A Budapest Átevezés a Budapest Brand támogatásával, a Budapest Tuning felhívás keretében valósul meg.