Alsósétány

Árvíztűrő köztér a Duna mentén és kézzel érinthető Duna

Az év nagy részében, amikor elég alacsony a vízszint, a Duna pesti és budai oldalán, kis megszakításokkal, de közvetlenül a parton, füves, zsombékos fövenyen sétálhatunk végig. Igaz, ezt kevesen teszik meg, hiszen nem közismert a néhol nehézkes útvonal, és nem is könnyű lejutni oda.
 
 A Valyo célul tűzte ki, hogy a közvetlen part menti területet is kezeljük a város teljes értékű részeként. Legyen ez a szakasz is a Duna mindkét partján komfortos, kikapcsolódásra alkalmas, teljes egészében gyalog végigjárható, karbantartott hely. A Valdemar és Nina Langlet rakparton 2016-17 során kihelyezett Ficcenések, Gerillagrill és Kifolyó ennek a leendő sétánynak az első, kísérleti elemei.
 
Azt szeretnénk, hogy mielőbb induljon el a diskurzus a városvezetők és a városlakók körében a területről: kihez tartozik, kinek milyen feladata fűződik hozzá, kik, mire, hogyan használnák, milyen fejlesztések szükségesek, hogy vonzóbb legyen?
 
Középtávon néhány rövidebb, jól megközelíthető szakaszon tervezünk kísérleti beavatkozásokat. Ehhez nemzetközi példákat veszünk alapul, és saját ötleteinket is kipróbáljuk.
 
A hosszú távú cél az, hogy megfelelő partnerséggel a korábbi tapasztalatokat felhasználva, egységes terv alapján bővüljenek a jól bejárható partszakaszok.
 
Példaképeink a bécsi Donau Insel, a belgrádi Duna-part, a holland Room vor the River, Koppenhágai városi strandok és még sokan mások…