Árasztó-part 2021

Placemaking, új hely Újbudán

Tesztüzemben, teljes mértékig kísérleti jelleggel nyitottunk meg egy korábban teljesen elhagyatott helyet, az albertfalvai Duna-parton. Az árvízvédelmi gáton haladó bicikliúttal párhuzamosan az alsó rakpartok magasságában húzódó több kilométer hosszú kietlen szakaszról van szó, amit főleg horgászok, futók és kutyaséltatók szoktak használni. 

Egy kétszáz méteres szakaszt rendeztünk be, kis költségvetéssel, kis léptékű beavatkozások segítségével pihenő- és szabadidős parkká. A legfontosabb beavatkozás egy biciklivel is használható rámpa, és a bicikliútról lefutó lépcső volt, hogy könnyűszerrel le lehessen jutni a bicikli útról. Emellett napozóágyakat, grillezőket, biciklitárolót, piknik asztalokat és két nagy köztéri ülő kavicsot helyeztünk el.

A Duna közelsége, a vadregényes partszakasz, nyugalom és csend, ami a legfontosabb értéke az Árasztó-partnak. A kihelyezett bútorokat azonnal birtokba is vették a környékbeliek. A rövid szezon végén kérdőíves felmérést végeztünk, hogy a rövid tesztidőszak után, hogy lenne érdemes továbbfejleszteni a területet, melyet a következő szezonban meg is valósítottunk: több árnyékolót és egy komposzt toalettet helyeztünk el a parton.