Budapest Átevezés 2022

2022. május 14-én, szombaton különleges napra ébredt a város: áteveztünk együtt Óbudáról Újbudára és ezzel párhuzamosan megnyitottuk az idei Árasztó-partot. A Város és Folyó Egyesület regattája mintegy kétszáz résztvevővel és gördülő zárlattal vonult át fővároson. Az Óbudától Újbudáig tartó felvonuláson a Duna városi szerepére és szabadidős használati lehetőségeire, valamint a Duna vízminőségének javítására és magas mikroműanyag tartalmára hívta fel a figyelmet a Valyo.

 

A nap és a gyülekezés a Római-parton kezdődött, hogy aztán együtt tegyük meg a majd’ két órás különleges kirándulást a Dunán. A legtöbben kenuval vágtak neki a mintegy 15 kilométeres távanak, de természetesen voltak kajakok, párevezős hajók és néhány SUP is. A részvevőket hihetetlen panoráma és természetközeli élmény fogadta, a város pedig a vízről nézve teljesen új arcát mutatta mindenkinek.

 

A Budapest Átevezés a nemzetközi Cleandanube projekt részeként valósult meg. A Cleandanube projekt keretében Andres Fath, az “úszó professzor” Németországból indulva 2700 kilométert tesz meg a Dunán egészen a Fekete-tengerig, miközben stábja folyamatosan méréseket végez a vízben található szennyezőanyagok tartalmára vonatkozóan, különös figyelemet fordítva  a mikoműanyagokra.