Missziónk és Céljaink


Szeretnénk ha az emberek használnák a Dunát és a Duna-partot. Ha a város egy kapcsolódási pont lenne a vízhez, a természethez, az itt élők magukénak éreznék a városukat és a folyójukat. Ezért egyesületként mintaadással, kísérletezéssel mutatunk példát a Duna-part fenntartható és etikus használatára: aktív közösségi bevonással, akciókkal, beavatkozással, közösségépítéssel és edukációval.

CÉLJAINK:

~ ÉRINTHETŐ VÍZ

Legyen a Duna vize minél több szakaszon kézzel érinthető! 

A város legtöbb Duna-partja olyan, ahol bárki meg tudja érinteni a Duna vizét, lógathatja a lábát, bedobhat egy kavicsot.  A Duna-parti területek felszabadulnak a parkoló autóktól,  a lépcsős rakpartoknál nem állnak nagy hajók, a folyó könnyen megközelíthető, zebrák, utak, lépcsők, rámpák segítségével.  A legközvetlenebb kapcsolat a vízzel a fövenyes dunai szabadstrand, a belvárosban a Dunafürdő. 

 

~ SÉTÁNYOK 

Legyen minél több végigsétálható part!

A belvárosban és a külvárosi területeken is hosszú, összefüggő szakaszokon közvetlenül a folyó mellett lehet sétálni a Duna-parton. Táblák és térképek jelzik, hogy hol tudunk inni, mosdóba menni. A Duna minden hídján akadálymentesen és biztonságban sétálhatunk, és egy gyalogos hídon is átkelhetünk a belvárosban. Parkoló autóknak nyoma sincs, a sétányokat fás ligetek, ülőbútorok szegélyezik.

 

~ KERÉKPÁRUTAK

Legyen minél több végigkerékpározható partszakasz!

A belvárosban és a külvárosi területeken is folyamatosan lehet biztonságosan kerékpározni  a Duna-parton. A kerékpárút akkor távolodik el a folyótól, ha a növényzet miatt nem biztonságos, vagy szabadstrand  forgalmas sétány miatt csak lassan lehetne haladni.  A Duna minden hídján biztonságosan lehet kerékpározni, és egy-két kerékpáros hídon is átkelhetünk a belvárosban.

 

~ VÍZPARTI KÖZTEREK

Legyen minél több multifunkcionális köztér a Duna-parton!

A helyi adottságoknak megfelelően, a belvárosban és a külvárosi területeken egyaránt, multifunkcionális terek, grillezők, fás ligetek, köztéri bútorok, játszóelemek és sportpályák szegélyezik a Duna-partot. Otthon érezzük magunkat a folyóparton, szabadon, fogyasztási kényszertől mentesen, felelősen, az épített és természeti környezetet óva használjuk vízparti köztereinket.

 

~ TISZTASÁG

Legyen tiszta, fürdésre is alkalmas Duna a belvárosban is!

A Duna vízminőségét folyamatosan monitorozzák. A lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy a Duna vize fürdésre alkalmas-e. Az ipari területekről és a hajókból származó károsanyag kibocsátás minimális, és a fürdőhelyektől, szabadstrandoktól távol esik. A lakosság számára a belvárosban és a külvárosi területeken egyaránt fürdésre alkalmas szakaszok vannak kijelölve, a belvárosban Dunafürdő, a külső területeken szabadstrand várja a fürdeni vágyókat, karbantartott és biztonságos körülmények között.

 

~ REKREÁCIÓS ZÖLDFELÜLETEK

Legyen minél több gondozott Duna-parti zöldfelület! 

A Duna-parti zöldterületeken a növények jó állapotban vannak, rendszeresen ápolják őket. A vízparti körülményeket jól tűrő növények szegélyezik a partot. Minden felület, burkolat és köztéri bútor jól bírja, ha árvíz esetén elönti őket a víz. Ahol lehet, a víz energiáját is felhasználják. Az érintett szakaszokon táblák, érzékenyítő üzenetek hívják fel a lakosság figyelmét az ökológiai szempontból etikus és környezettudatos használatra.  

 

~ RÉSZVÉTEL

Legyenek figyelembe véve a lakosság igényei a turisztikai fejlesztések során!

A Duna-parti területek átalakításakor a környékbeli és budapesti lakosok igényeit célzó fejlesztések élveznek előnyt a turisztikai célú beruházásokkal szemben. A helyi lakosok meglátásait, igényeit proaktív módon megismerik és a minden tervezési folyamatba beépítik.