Csend és nyugalom – vélemények az Árasztó-partról

Csend és nyugalom a nagyvárosi forgatag helyett, legtöbben emiatt kedvelték a Valyo Egyesület által  kialakított Árasztó-partot 2021-ben. A kihelyezett tárgyak közül pedig a tűzrakót szeretnék a legtöbben kipróbálni, ha 2022-ben is megnyit a hely.

A 2021. nyár végétől novemberig megnyitott Árasztó-part kialakítása során szem előtt tartottuk, hogy lehetőséget nyújtsunk a visszajelzésre, hiszen ezekre alapozva szeretnénk fejleszteni a helyszín kialakítását az elkövetkező szezonokban. Ennek érdekében a bútorok és eszközök késő őszi elpakolásával egy időben kérdőíves formában kértük ki a látogatók véleményét. 

Több mint százan reagáltak a felhívásunkra, és küldték el válaszaikat. A kitöltők nagy része (91%) újbudai vagy budafoki lakos, amit nagy örömmel láttunk, hiszen a legfontosabb, hogy a környékbeliek szívesen járjanak ki ide. Ezt abból is láthatjuk, hogy nem csak a hétvégi napokon telt meg a partszakasz élettel, hanem a válaszadók fele hétköznaponként is szívesen járt ki sétálni a folyópartra, kutyát sétáltatni, kerékpározni.


Több időszakot is meg lehetett jelölni, tehát a % azt mutatja meg, hogy pl. az odalátogatók 66 % hétvége délután is járt a parton. 


A szerencsés elhelyezkedésnek köszönhetően sokszor gyalogosan érkeztek ide (60%), de szép számmal használtak kerékpárt (50%) és autót is (33%) a helyszínre érkezéshez.


Az adottságainak köszönhetően sokoldalúan be tudtuk rendezni a területet, különböző szabadtéri bútorokkal, eszközökkel, játékokkal, amiket az ide látogatók ki is használtak, úgy, mint a hintát, a napozóágyakat, piknikasztalokat. Itt fontos megjegyezni, hogy csupán 2 hónapra tudtuk elindítani a projektet augusztus közepétől november elejéig, ezért úgy gondoljuk, hogy egy teljes szezon alatt mindenkinek több lehetősége lenne kihasználni a helyszín adottságait és az olyan eszközök, mint a tűzrakó például működhetne teljes potenciállal, hiszen ehhez céltudatosan és felkészülve kell érkezni.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mit hiányolnak a látogatók a helyszínről. A válaszokból megtudtuk, hogy az árnyékolókat, az ivóvíz vételi lehetőséget és a mosdókat látnák szívesen a legtöbben. Tudjuk még, hogy érdemes lesz az eddiginél is több növényt kihelyeznünk, és lehetőséget kell teremtsünk a felnőtteknek a sportra, edzésre, a gyermekeknek pedig a játékra, lehetőség szerint több korosztály számára.

A büfé, étel, italmérés lehetősége került még fel sok válaszban, de erről megoszlanak a vélemények. Vannak, akik támogatnák, ám sokan pont a vendéglátás  hiánya miatt kedvelik az Árasztó-partot.


A válaszadók legfőképpen a csendesség és nyugodtság miatt kedvelték a helyszínt, természetesen a Duna-parti elhelyezkedése mellett. Mivel olyan közterületet szerettünk volna teremteni, ami ezt a célt szolgálja, nagy örömünkre szolgált a válaszok olvasása.


Reméljük hamarosan újra látjuk egymást az Árasztó-parton!


Továbbra is működik az
arasztopart@gmail.com email, ahova várjuk a visszajelzéseket a területtel kapcsolatban.

Fotó: Spengler László