DANUrB

Kulturális hálózatépítés, Duna identitás fejlesztése EU-s pályázat keretében

A nemzetközi DANUrB projekt célja, hogy kulturális hálózatba szervezze a közepes méretű  Duna-parti településeket. A projekt feladata, hogy feltérképezze és kiaknázza a Duna-mentén fellelhető kulturális és társadalmi erőforrásokat, megerősítse a partnertelepülések dunai identitását, és megteremtse a közös, turisztikailag is vonzó „Duna kulturális brandet”.
 
A Valyo a projekt hazai koordinátora, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Kortárs Építészeti Központ megtisztelő felkérésére csatlakozott a megvalósításhoz. A projekt sikeréhez a korábbi években felhalmozott, az alulhasznált vízpartok kulturális és közösségi térré alakításában szerzett tapasztalatainkkal járulunk hozzá.
 
2017 és 2018 nyarán, a projekt esztergomi állomásán olyan kulturális programokkal (SKUBI, Kacsakődobó Bajnokság, Digitális Palackposta) jelentünk meg, amelyek összhangban vannak a projekt céljaival, elősegítik, hogy az ott élő emberekben megerősödjön a Duna iránti kötődés, felfedezzék és élvezzék lakókörnyezetük vízpartjainak adottságait.
 
Részvételünk célja egyben az is, hogy a projekt nemzetközi partnerei számára könnyen átvehető, a terek közösségi birtokba vételét célzó megoldásokat kínáljunk, miközben tőlük is folyamatosan tanulva új programokat, innovatív és kreatív megoldásokat csempésszünk a hazai vízpartokra.