Egy napra kinyitottuk az egykori Viadukt Étterem ajtaját

Megnyitottuk  a 2-es villamos sínei alatt évtizedek óta lakatra zárt ajtókat, az egykori Viadukt Éttermet.

2022. június 10-én és 11-én Budapest lakossága egy időre egy új helyszínt vehettet birtokba a pesti rakparton – ekkor került megrendezésre a New European Bauhaus Fesztiválhoz kapcsolódóan a Placemaking Days. A Placemaking Days célja – többek között – az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy szerethető, élhetőbb városi tereket nem csak nagyberuházásokkal, hanem kis léptékű. olcsó megoldásokkal, közösségi összefogással is létre lehet hozni.

 
A placemaking, melyet hely/helyszín teremtésnek/kialakításnak lehetne fordítani, egyelőre itthon még ritkán használt városfejlesztési gyakorlat, bár a fővárosban tavaly ilyen módon valósult meg a Valyo közreműködésével például a RAKPART és az Árasztó-part is.
 
A fesztiválhoz kapcsolódóan szombaton egy igazi placemaking eseményre is sor került: a lezárt rakparton kinyitottuk az évtizedek óta használaton kívüli 2-es villamos alatti viaduktot, ami potenciálisan az autós forgalom elől elzárt rakpart kiszolgáló egysége is lehet akár a jövőben.  Ez az elképzelés azért sem elrugaszkodott, mivel itt a a XX. század elején  az árvizekkel is dacolva évekig működött a Viadukt étterem.

A fesztiválon ezen kívül több műhelyen is eszmét cseréltünk a városi terek befogadó és fenntartható használatáról, a körkörös gazdaságról, a Duna-part újragondolásáról, valamint különböző városrészek kialakításáról.

 
A program megvalósításában együttműködő partnerek és szervezők voltak:
 
BME Rajzi és Formaismereti Tanszék
Budapest Design Week
Eutropian
Express Innovation Agency
Kortárs Építészeti Központ (KÉK)
Magyar Formatervezési Tanács
METU
MOME
Placemaking Europe
re:Kreators
Valyo – Város és Folyó