Római Szabadstrand

Építőtábor és strand tesztnap

A Római-part megmentéséért 2013-ban megkezdett munkánk 2019-re ért abba a stádiumba, hogy kijelöltük a part egy lehetséges jövőbeli funkcióját, a szabadstrandot. 5 napos építőtáborban készültek el a strand szimbolikus elemei, amit június 29-én a Római Szabadstrand Tesztnapon több százan teszteltünk.
 
A dunai strandolás egykor népszerű intézményét 1973-ban tiltották be a Főváros területén a romló vízminőségre tekintettel. Ez, valamint a szabadidős szokások változása és a rendszerváltás után az ingatlan lobby megjelenése egyaránt hozzájárult a Római fokozatos leépüléséhez, a csónakházak többségének felszámolásához. A vízminőséget 2017-ben mérettük be először, az eredmény: kiváló! Az Óbudai Önkormányzat Római-part politikája 2019 tavaszán pozitív fordulatot vett, döntést hoztak a strand létesítéséről. Ezt az elvi döntést ültettük át a gyakorlatba, ha csak 1 tesztnapra is.
 
5 napos ottalvós építőtábort szerveztünk a parti Külker Evezős Klubban, ahol a tábor résztvevőivel közösen álmodtuk meg azokat a köztéri bútorokat, amelyek számunkra a szabadstrandot szimbolizálják. Épült egy őrtorony, padok, kacsa-bójasor, tűzrakóhelyek, készültek információs táblák, a strand házirendjéről, illetve a tavasszal a Maradjanak a Fák a Rómain csoport szervezésében ültetett fákat jelző karókat helyeztünk ki. 
 
A nyári hőségben a Szabadstrand Tesztnap tömegeket vonzott. Közel fél évszázad után először lehetett legálisan fürödni a Duna budapesti szakaszán, emellett a látogatók tesztelhették a Római vízi sportjait, lehetett evezni, kajakozni, kenuzni és SUP-ozni.
 
Várjuk a folytatást, és az alapvető strand infrastruktúra megteremtését az Önkormányzattól!

Fotók: Spengler László / Grafika: Simor Péter