english version

A SKUBI egy mini kiállítótér, amiben életkortól és foglalkozástól függetlenül bárki elkészítheti alkotását: a fából készült doboz egyik végén fényáteresztő üveg, a másikon kukucskáló nyílás van. A belső 20x20x40cm-es térben az alkotók egyszerű eszközökkel, vagy akár kifinomult művészeti módszerekkel is elkészíthetik munkájukat.  A dobozban megjelenhetnek szövegek, alakok, feliratok, tárgyak. A SKUBI-installációkban bármilyen téma köré szervezhető kiállítás. A SKUBI-dobozokba bekukucskálva, a fény felé fordítva megelevenednek a belül létrehozott történetek. Éjszaka a SKUBI a elemlámpával használható. Alapesetben három rétegben lehet a belső térben alkotni, de a rétegek száma növelhető vagy csökkenthető, ez az alkotó fantáziájára és ügyességére van bízva. A rétegek áttetszőek, így a térhatás is érvényesül.

A SKUBI beltérben is használható, de alapvetően kültéren, köztéren alkalmazzuk. Pántolószalaggal rögzitjük a parkok fáihoz vagy más tereptárgyhoz. Minimális léptékű, de figyelemfelkeltő beavatkozás a környezetben, ami felkelti a figyelmet és kiváncsivá tesz: bele kéne SKUBIzni!

SKUBI  – Élmények a Dunáról-projekt

A budapesti Ludwig Múzeum CAPP Művészeti Együttműködési programjában egy köztéri, közösségi és – a Valyo céljainak megfelően – a Duna szépségét és életünkben betöltött szerepét hangsúlyozó alkotást hoztunk létre. A terek legmeghatározóbb részeit, a fákat használtuk az alkotások elhelyezésére, ezért az egyik inspirációt a madárodvak formája adta. A közösségi jelleg a dobzokban megjelenő alkotásokból fakad. Öt workshop résztvevői, – közel fele-fele arányban gyerekek és felnőttek –  hoztak létre nyolcvan alkotást, további tíz helyre pedig művészeknek írtunk ki pályázatot. A téma az alkotók egy meghatározó Duna-élménye volt. A teljes projekt időtartama a tervezéstől a megvalósításig egy hónap alatt zajlott le. A kilencven darab SKUBIt a Duna partján helyeztük ki, a Dunapest fesztivál keretében. Reméljük, a látogatókban is felébresztünk emlékeket a folyóról, és elgondkodtatjuk őket az Európát átszelő Duna életünkben betöltött jelentőségéről.

SKUBI workshop

A SKUBI-dobozokban található alkotásokat öt workshopon készítették el a résztvevő felnőttek és gyerekek. Az alkalmakra bárki jelenkezhetett. A foglalkozáson fontos volt a barátságos, oldott légkör, amit egy szociometrikus bemelegitő gyakorlattal segítettünk elő. Ennek során kiderült, hogy a résztvevők közül ki látja naponta a Dunát, melyik a kedvenc hídja, vagy milyen helyhez, melyik életszakaszához kötődik a workshopra hozott dunás élménye.

Ezután bemutattuk a színes fólia- és matricakollázs-technikákat, amivel a résztvevők a SKUBIkban elhelyezett három víztiszta plexilapon dolgozhattak. Izgalmas kihívás volt mindenkinek, hogy hogyan tud egy képet három képsíkra bontani. Ezt a tervezést segítette egy írásvetítő, illetve egy olyan tartóelem, amibe a plexilapokat egymás mögé lehet állítani.

Az alkotások elkészítésére két óránk volt, és a foglalkozás végén a résztvevők  megosztották egymással az elkészült SKUBI-képek történeteit.

A SKUBI-projekt a Valyo installációsorozata.
A projekt résztvevői:
Művészeti vezető: Varga Dávid – Valyo
Projektkoordinátor: Tömör Miklós – Valyo
Koordinátor: Simon Andrea – Ludwig Múzeum
Koordinátor: Lóczi Viola – Valyo
Kurátor: Nánay Fanni – Placcc
Foglalkozásvezetők: Tillmann Hanna és Schéner Ildikó, Thorday Filoména, Víg Alíz

Fotó, videó: Bognár Benedek és Simon Zsuzsi
Közreműködött: Szlobodnik Zoltán