Dunatanösvény 2011

Művészeti installációk ösvénye

A Dunatanösvény célja, hogy az embereket a művészet erejével vonzzuk le a partra és információkat adjunk át a Dunáról. A tanösvény objektumok, installációk sora, ami elgondolkodtat, más nézőpontból mutatja meg a folyót. 
 
A Dunatanösvény egy 13 állomásból álló informatív sétatúra-hálózat volt a Margit híd és a Petőfi híd között a budapesti Duna-parton. A tanösvény pontjain fiatal, kortárs képzőművészek, grafikusok, építészek munkái mesélték el a Duna történetét, jelenét és elképzelt jövőjét. A tartalom kialakításába maguk a városlakók is bekapcsolódtak előzetes online és offline játékok formájában.
 
A Dunatanösvény tíz állomásán infópontokkal találkoztak a látogatók. A közlekedési táblákra emlékeztető tárgyakon archív képeket, grafikákat, fotókat, adatokat, történeteket találtak a helyszínről és közvetlen környezetéről. Információkat kaptak a Duna élővilágáról, az egykori fauszodákról és vízimalmokról, a dunai legendákról, a Duna-part építészeti és történelmi múltjáról, valamint a várható fejlesztések irányáról. A Dunatanösvény három állomásán installációk voltak láthatók, amelyekkel az alkotók személyes élményeket, érzéseket hívtak elő a kortárs képzőművészet eszközeivel.
A Dunatanösvény útvonalának közepén, a Belgrád rakparton, a nemzetközi hajóállomáson egy úszó köztér várta azokat, akik séta közben megpihennének. Bárki ledőlhetett a növényekkel körbevett, önkéntesek által készített hatalmas nyugágyon, napozhatott, piknikezhetett. A Dunatanösvény ideje alatt ingyenes programokat, játékokat, filmvetítéseket, bulikat szerveztünk a STÉG-re.