Dunatanösvény 2012

Bútorok, installációk, irodalom

Az első Dunatanösvényt 2011-ben építettük meg, azzal a céllal, hogy az embereket a művészet erejével vonzzuk le a partra és információkat adjunk át a Dunáról. A projekt második évében kevesebb helyszínnel, de nagyobb léptékű installációkkal és bútorokkal tért vissza.
 
A négy, egymáshoz az előző évinél közelebb eső állomás a Vigadó térnél, a Lánchíd déli és északi oldalán, illetve a Lánchíd és a Parlament között található, Park nevű helyszínen volt. Az állomások egy-egy tematikai köré szerveződtek, amiket színes raklapbútorok egészítettek ki.
 
A Fiatal Írók Szövetségének segítségével a Lánchídnál irodalmi pontot alakítottunk ki, ahol klasszikus és kortárs írók Dunával kapcsolatos műveit olvashatták a résztvevők, a helyszínt Fatér Anna illusztrációi egészítették ki. 
 
A Park nevű ponton egy vizes terepasztalt alakítottunk ki Streamteable néven Michaela Grass osztrák művész elképzelései alapján. Itt a látogatók modellezhették a folyó kanyarulatait, vízmosást és a gátakat. 
 
A Vigadó téri hajóállomás mellett egy négyrészes álló libikóka várta a látogatókat, ami játékra inspirált és beleépített xilofonja segítségével a part zajszennyezettségére hívta fel a figyelmet.
 
A Lánchíd északi oldalán a már megszokott sportpálya várta a látogatókat, pétanque-kal és sok-sok paddal. Itt voltak a tanösvény rendezvényei is: koncertek, felolvasások, beszélgetések, ebből nőtte ki magát még ebben az évben a Valyo !Part nevű köztérfejlesztési projektünk.