Maradjanak a Fák a Rómain!

2013-ban a Fővárosi Közgyűlés előzetes társadalmi egyeztetés nélkül döntött a Római-partra tervezett drága, kockázatos és természetromboló árvízvédelmi mobilgát létesítéséről.

Ennek hatására hoztuk létre a Maradjanak a Fák a Rómain Facebook-csoportot, hogy megakadályozzuk a környezetromboló gát megépítését és kétoldalú kommunikációt indítsunk a végleges tervek kialakítása előtt. A csoport rövid idő alatt több ezer fősre duzzadt, és a munkához csatlakozott több civil szervezet is: a KÉK – Kortárs Építészeti Központ, a Magyar Tájépítészek Szövetsége, a Rómaifürdő Telepegyesület, a Védegylet és más csoportok.

2013 márciusában 2000 fős demonstrációt szerveztünk, ami hozzájárult az ezer sebből vérző terv megvalósításának leállításához.

2016-ban ismét napirendre került a parti gát terve. Ekkor már tudatosabban, profi közösségfejlesztő szakember bevonásával, tervezetten láttunk neki a feladatoknak.

Korábbi és új (Greenpeace Magyarország) szakmai szövetségeseink mellett elsősorban a Rómait használó, illetve árvízvédelmi szempontból érintett 55.000 fős lakosságra alapozva szerveztük újjá a csapatot. 2016. októberében ez a színes csapat együtt rendezte meg a mintegy 3000 fős, a partmenti gát hátrányaira és veszélyeire figyelmeztető, illetve a biztonságos és a természetes környezetet megkímélő alternatíva mellett kiálló demonstrációt.

2016. óta rendszeresen szervezett közösségi események, parti bulik, szakmai beszélgetések, infografikák, saját kiadvány, videók, tematikus weboldal segítik a helyi lakók, a partot természetes állapotában megtartani akarók és a természeti értékek érdekeinek védelmét.

Hosszú távú célunk, hogy megerősítsük és segítsük a helyi közösségeket, amelyekhez csatlakozva nagy számú városlakó tud aktívan és hatékonyan részt venni további természetromboló és nem fenntartható beruházások megelőzésben.

Partnerek:

Rómaifürdő Telepegyesület

A Civilek a Rómaiért Polgárjogi Társaság

Aquincum-Mocsáros Egyesület

Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit

Greenpeace Magyarország

Facebook közösség

 

Támogatók:

A Római-part természetes állapotát megtartani kívánó magánszemélyek és magáncégek

Civil Kollégium Alapítvány

http://fakaromain.hu/

https://www.facebook.com/FakARomain/

2018-05-31T08:41:29+00:00