Tervezz Parkot! WS

Alulról jövő köztértervező workshop

Négy napos műhelymunkában több tervet  készítettünk a Lánchíd pesti oldalának északi hídfőjéhez. A munkában egy tucat lelkes fiatal, főleg tájépítész vett részt, ezek a tervek inspirálták a Valyo part több hetes fesztivál programját és térkialakítását. 

A Duna Tanösvény részeként felfedezett egyik legizgalmasabb terület a belvárosi Dunaparton a Lánchíd tövében fekvő homokos, árnyas, bozótos kis háromszög, mely később Valyo !Partként híresült el, ma pedig a Pontoon működik itt. 

Kezdetekben több installációval és kisebb rendezvénnyel ugyan megtelt élettel a partszakasz, de sok hiányosságra hívta fel a figyelmet. Ezért szerveztük meg a Tervezz Parkot!-workshopot, amire bárki jelentkezhetett, és végül 12 tervező foglalkozott a tér megújításának lehetőségeivel.

A tervező csapat a terület alapos megismerése után bezárkózott a Belgrád rakparti kis irodába, hogy több napon át rajzoljon, tervezzen, maketteket készítsen. A tervezés három nagy témakört vett a fókuszába: a kényelmet, aktivitást és az információ hordozás lehetőségeit, illetve a még szorosabb kapcsolat kialakítását a Dunával. A rakparti szakaszokról ugyanis teljesen hiányoznak más közterekről jól ismert funkciók és elemek:  a kényelmet szolgáló mosdók, padok és ivóvíz-csapok, aktivitásoknak híre hamva sincs, és az információs terelő, tájékoztató táblák sem itt sűrűsödnek a városban. A tervek alapján a következő évben padokat, függőágyakat, később még egy kutat is kihelyeztünk, és rengeteg kulturális és játékos programot szerveztünk.

Fotók: Nagy Tamás, Tömör Miklós, Varga Dávid