Kút a parton

Ivókút a Lánchíd tövében

A Duna-partok használata során állandó felmerülő probléma az ivóvíz kérdése, ami a nyári hőségben kiemelten fontos. Erre kerestünk megoldást egy köztéri kút kialakításával.
 
A Széchenyi Lánchíd pesti hídfőjének északi oldalán állítottuk fel a köztéri kutat. A tervezést megelőzte egy közösségi igényfelmérés, hogy mivel bővítsük a területet. A szavazást a kút nyerte, de két évvel később a Kifolyó projekt keretében a köztéri grillezőt is megvalósítottuk. Fontos szempont volt, hogy egy mindennapokban is használható kutat tervezzünk. Hogy bárki, aki a parton  végigsétál egy meleg nyári napon fel tudja magát felfrissíteni, vagy épp a fagylaltos kezét meg tudja mosni.
 
A kút tervezésekor egy mindenki számára közismert formát céloztunk meg: az olajos hordót. A hordó leggyakoribb alternatív használata a tűzrakó, melegedőhely. Mi egy kis csavart vittünk a dologba azáltal, hogy nálunk a hordóból víz folyik ki.
 
Alkotók: Bartha Lili, Efe Özyaba, Major Márton, Nagy Angéla, Pataki Boglárka
Konzulens: Kukucska Gergely, Tömör Miklós, Tóth Gergő, Varga Dávid
 
2014-ben a Beton Workshop kurzus a Valyo műhelyében valósult meg, a következő években a Ficcenések és Kifolyó projektek követték ezt az első együttműködést.
 

Fotók: Bognár Benedek, Simon Zsuzsanna