RAKPART~2023

A RAKPART~2023 a közösségről, a folyónkról – rólunk szól.

Immár negyedik éve folyik a pesti alsó rakpart hétvégenti megnyitása. 2023-ban pedig egy új területtel bővült a rakpartozás. Április 22-től fokozatosan berendeztük és pihenőparkot alakítottunk ki a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszán, a Jane Haining rakparton, megnyitottuk a 2-es villamos alatti Viaduktokat és a hétvégi megnyitások mellett nyáron húsz napon át hétköznap is a városlakóké volt a korábban autóparkolóként működő terület. 

A RAKPART~2023 projekt a téralkotás névre hallgató urbanisztikai irányzat jegyében született. A téralkotás (placemaking) a városlakók által nem használt területek újraértelmezését hivatott elősegíteni, ideiglenes eszközökkel és szabadidős tevékenységekkel mutatja meg a lehetséges jövőbeni használati módokat.  A pesti alsó rakpart hosszú távú felújítása egy élhető és emberközpontú főváros lehetőségét hordozza magában. 

Eltávolítottunk a szalagkorlátokat, kísérleti jelleggel megbontottuk a kockaköveket és növényekkel ültettük be, utcabútorokat, két köztéri grillezőt, fűszerkertet és dézsás növényeket helyeztünk ki. Az így kialakuló közvetlen Duna-parti területet a hétköznapi autóforgalom ideje alatt is parkként, sétányként lehetett használni, az autómentes időszakokban pedig további területek alakultak át terasszá, a kettes villamos alatt található Viaduktok pedig  vendéglátó és közösségi térként funkcionáltak. 

Az állandó pihenés, napozás, kutyázás, gyerekezés, biciklizés, sétálás, beszélgetés, piknikezés csak úgy létezés mellett, a RAKPART helyet adott több mint kétszáz,  a városlakók által szervezett programnak, volt jógaóra, akusztikus koncert, performansz, filmvetítés, sportolás, beszélgetés, társasozás, hip-hop tehetségkutató, coaching, twerk, masszázs és sorolhatnánk. 

A Valyo Közösségi Viadukt-ban közel harminc civil és kulturális szervezet programjai és kiállításai kaptak helyet, a Reketye Brewing Co. által üzemeltetett Viadukt Teraszon a frissítő italok mellett kiállításokkal, workshopokkal és naplementés dj szettekkel találkozhattak az rakpartozók. 

A RAKPART~2023 a Budapest 150 programsorozat keretében, a Fővárosi Önkormányzat, a Valyo – Város és Folyó Egyesület, a Budapest Brand és Pro Cultura Urbis közalapítvány együttműködésében valósult meg.